Den osynliga ångesten, när en försöker visa ett gott liv men innerst inne känner ångesten tar över. Många känner igen sig i att inte ha råd att gå ut och äta, att inte ta semester, att inte kunna köpa fina leksaker och kläder till sina barn – men lika många känner att de inte vågar stå för detta.
Det har blivit fult att vara fattig i Sverige, och en förväntas skylla sig själv. Hur kan det ha blivit så? Och vad kan en göra för att komma ur den ekonomiska ångesten.
– Otrygg ekonomi under lång tid ökar risken för ohälsa, samtidigt som ohälsan kan innebära försämrad ekonomi och försvårad återhämtning. Det blir en ond cirkel som det kan vara svårt att ta sig ur.
Så säger Selene Cortes som själv har haft både ekonomiska problem och problem med ångest. Hennes belastning var utmattningssyndrom och det tog tid innan hon fick rätt hjälp. Idag mår hon bättre, har koll på sin ekonomi och är dessutom ambassadör för Hjärnkoll som är en nationell kampanj syftat till att öka öppenheten kring psykisk hälsa.
Amorteringskrav, bostadsbubbla och sociala medier
Det är inte heller lätt för den som har det dåligt ställt att inte vilja unna sig saker. I vårt samhälle är det sociala medier som styr och öppenheten med hur vi lever kan lätt vara missvisande. Ingen lägger upp bilder på sin ångest över att inte kunna betala en räkning, istället visar de nyinköpta skor eller en god middag på en restaurang. Det är till och med vanligt med vita lögner på sociala medier, någonting som är viktigt att komma ihåg för detta gör att många tror att de är ensamma om sitt problem medan den osynliga sanningen finns hos de flesta, även om det inte för alla är ekonomi som spökar. Det är viktigt att komma ihåg att det vi lägger ut på sociala medier inte är sanning – och det behöver inte vara lögn, men det är bara en del av sanningen.
Med amorteringskravet som nu går i lås den 1 juni samt den bostadsbubbla som pressar hyror är det många som också är oroliga över sitt boende. Många som har en lägenhet vågar in sälja och köpa nytt för att de då kommer behöva amortera mer än vad de har råd, samtidigt är det många som känner en hopplöshet huruvida de någonsin kommer att kunna köpa bostad med den ökade kostaden. Det är oroligt och svårt för många, någonting som lätt kan rinna över och etablera sig i en äkta depression. Behöver du hjälp med din ångest och/eller ekonomi?
- Hantera det ekonomiska problemet direkt. Har du inte råd att betala en räkning? Välj att ta ett lån för att få den betald för att undvika Kronofodgden. Men se till att välja ett bra lånebolag, som exempelvis Meddelandelån, så att du får ett tryggt lån med bra ränta.
- Prata med en psykolog eller terapeut, hen kan hjälpa dig välja rätt riktning
- Läs på om ångest, det finns mycket hjälp att få bara av att veta varför du känner som du gör.
- Prata med banken om vilka möjligheter du har för att förbättra din ekonomi, kanske kan du få ett mindre lån som underlättar?
- Informera dina nära och kära. Om du pratar med dina vänner och din familj så kommer de förstå din ångest och oro, vilket gör att de kan fungera som ett stöd för dig.