Så behandlas hyperhidros

Hyperhidros är en sjukdom som innebär att du svettas överdrivet mycket. Personer som drabbas av hyperhidros är ofta begränsade i vardagen. Men det finns många olika behandlingsformer för att få bukt med svettningarna.

Hyperhidros, även kallad överdriven svettning, är besvär som vissa personer drabbas av. Vanligaste orsaken till att personer drabbas av överdrivna svettningar är överaktiva svettkörtlar. Ofta sitter dessa svettkörtlar i armhålorna, händerna och fötterna. Om detta är något som du lider av kan det vara en bra idé att boka en konsultation på Svettmottagningen.se för att se om de kanske kan vara behjälpliga. Att ha detta problem är verkligen ett handikapp och en sjukdom som är ett hinder i mångas vardag. För ditt välmående är det viktigt att du söker stöd och hjälp för att få bukt med sjukdomen. På kliniken används beprövade behandlingar som ger goda resultat. Om du svettas väldigt mycket och att det begränsar dig i din vardag är det verkligen dags att söka hjälp. Du bör även söka hjälp om du gått ner mycket i vikt, fått hjärtklappning och börjat svettas kraftigt.

Det finns olika behandlingar av hyperhidros

Hyperhidros brukar delas in i primär och sekundär hyperhidros. Primär hyperhidros uppstår ofta utan någon annan sjukdom och kallas även för fokal hyperhidros. Sekundär hyperhidros är ofta en följd av en annan sjukdom eller tillstånd som exempelvis hjärtsvikt, klimakteriebesvär, långvariga infektioner och vissa läkemedel. Det finns olika behandlingsalternativ som mikrovågsbehandling av svettkörtlar där behandlingen går ut på att förstöra svettkörtlarna. Det går också att injicera botulinumtoxin i svettkörtlarna som gör att nervimpulserna som aktiverar svettkörtlarna blockeras. Det går även att operera bort svettkörtlar för att få bukt med problemet. Jontofores är också något som används mot överdrivna svettningar. Det innebär att du har händerna eller fötterna i en typ av vattenbad som är kopplad till svagström. När svagströmmen når svettkörtlarna och går in där brukar det resultera i att svettkörtlarna producerar mindre svett.

Saker som kan hjälpa om du lider av svettningar:

  • Använd lösa och luftiga kläder som är gjorda i naturmaterial.
  • Raka bort håret under armarna för att ge bakterierna mindre utrymme att frodas på.
  • Undvik att använda fuktiga skor om du svettas mycket om fötterna.