Sommarstress och sömnproblem

Nyligen behandlade vi ämnet; hur en ekonomisk ångest är en i stort sett osynlig ångest. Eftersom att många skäms över att kanske inte ha råd att gå ut och äta eller att inte kunna åka på semester hur de vill. I och med den annalkande sommaren smyger sig möjligtvis sommarångesten på, den kan ta sig olika former och handla om vitt skilda saker.

 

 bad vatten

Hur hanterar en egentligen stressen inför den kanske långa och fattiga sommaren? Eller en sommar som en bara ska arbeta under medan alla andra har soliga vilodagar på västkusten? Inför själva sommaren är maj dessutom en månad där allt ska bli klart, med skolavslutningar, deadlines och även planeringen inför semestern. Om detta kan vi läsa om i bland annat en artikel i Svenska Dagbladet.

Stress farligt under längre perioder

Det är på det sättet att vi människor är byggda för att klara av stress, men endast under kortare perioder. Mellan dessa perioder är det viktigt att vila så att ens kropp och sinne får tillfälle att slappna av och återhämta sig. Det som enligt artikeln är allra viktigast är dock att ens nattsömn är i bra, inte minst för det centrala nervsystemet.

Sömnstörningar, kanske med tanke på att sommaren breder ut sig tillsynes utan ände, eller att man inte har råd med allt som barnen vill göra under sommaren exempelvis, är en vanlig reaktion på stress. Många kvinnor som är utbrända har sovit väldigt dåligt under en längre tid. Tips från artikeln är bland annat:

För par som lever tillsammans är det viktigt att försöka dela på hemarbetet så att båda får tid över för återhämtning – Svenska Dagbladet